ipler ilmeklere can katar, örgü dostlukları güçlendirir, el işleri ise nesilleri birbirine bağlar.

20140716

bir mutluluk sebebi olarak arap sabunu

herşey çiçeklerim için arap sabunu almamla başladı. arap sabunu şu yeşil bit belasına iyi geliyormuş ve yapraklarını parlatıyormuş.

mağazada arap sabununu görünce nasıl mutlu oldum anlatamam.sanki çok eskilerden bir tanıdık çıktı geldi. o karamelimsi rengi, beni ye kıvamı.tarifsiz, garip bir his.eve gidip kokusunu içime çekmek için sabırsızlandım.arap sabunuyla en son yakın ilişkimiz sanırım yirmi sene öncesine dayanır.halılarımızı kendi balkonumuzda kendimiz yıkadığımız dönemlere.

kapağı bir heyecanla açtım.eskiden olduğu gibi arap sabununu yememek için kendimi zor tuttum.kokusunu içime çektim. beni şu andan alıp nerelere götürdü kokusu.anılar, kokular.anneannem gibi kokuyordu.sanırım yazın daha çok özlüyorum herşeyi.


çiçeklerim için yaklaşık bir litre suya bir çay kaşığı arap sabunu eritip karıştırdım ve fısfısla uyguladım.

bana bu kadarı yetmedi bir de arap sabunuyla bulaşık yıkadım.o esnada nerelere gitmedim ki.tatar mahallesinde bulaşık yıkayan kadınların evine, anneannem, komşuları, arkadaşları.onlarla halı yıkadık çiçekli şalvarlarımızla.ağzımda sakız.çingeneye bağladım yine ((:
bayram temizliği yaptık arap sabunumuzla, verandayı sildik, parlattık, avluyu da temizledik.heryer arap sabunu kokarken biz yorgun ama çok ferahtık.işimiz bitince ağacın altında , çardakta oturduk hep birlikte. 

anneannem benim anneannem değil de arkadaşım olmalıydı mesela.ben o dönemlerde yaşamalıydım.bahtiyar'ın dediği gibi ben eski ruhlu biriyim sanırım ve sıkıcı.
hiç yaşamadığım bir şeylere özlemim var.bahçeli bir ev, gramafon da çalan müzeyyen senar ve rakı.her akşam içerdim sanırım. 

evet tüm bunları şu arap sabunu yaptı.bizim izmir'e dönüp dönmememiz hala kesinlik kazanmadı ve bu belirsizlik içinde yaşarken sanırım hiç yaşayamayacağım bir hayatın huzurlu hayaline bırakıyorum kendimi.bazen albümlerde gördüğüm hiç tanımadığım bir kadına derin bir yakınlık besliyorum ve onun zamanında yaşasaydım kesin çok severdim onu diyorum.naftalin kokusu geldi burnuma tam şu an.ne hoş. 

ben bir arap sabunu peşinde koşarken kargocu gelmiş yine.artık beni ve annemi tanıdığından evde yoksam bile teslim ediyor kitabımı.kemal inal çocuk ve demokrasiyi ağır ağır okurken ben bir sevgi soysal okumak istedim.



soğuk kahve yaptım yine bu defa çikolata sosu da ekledim tarife.

ama o arap sabunu kokusundan sıyrılamadım.deniz havası almalıyım sanırım.tabi önce minik sincabımın uyanmasını beklemeliyim.


10 yorum:

  1. İşe yaradı mı çiçeklerinde arap sabunu? Benimkileri de geçen yaz bastı bitler, örümcekler. Ne yapacağımı bilemedim, kıtır kıtır yediler her şeyi.
    Bir arkadaşım hatırlattı arap sabununu, şu sıvı olanlardan aldım. Kendi kendime çok seviniyordum, seninle de biraz sevineyim istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizim bitler de bir kaç çiçeğimizin başını yediler ben de geç keşfettim arap sabununu. aslına bakarsan şu ara bit yoktu ama sinekler falan vardı.onlar bir hayli azaldılar.((:
      bitlere en iyi gelen şey uğur böcekleriymiş.bilgiyi www.agaclar.net sitesinde okumuştum tabi uğur böceğini nerden bulacağız değil mi? ((:

      Sil
    2. Bir adet çekirgemiz var bizim :) Altıncı kata nasıl tırmandı bilmiyorum, çok da takdir ediyorum ama tek başına yetemiyor herhalde bütün bite böceğe :)

      Sil
    3. sen çekirge dedin elim ayağım bir tuhaf oldu.bu evden çıkıp bahçeli bir evde yaşamak istiyorum da nasıl olur hiç bilmiyorum. çekirgeler, ağustos böcekleri falan.geçen sabaha karşı da bizim odamıza girdi biri.aman allahım sanki yarasa ((: abartsam az daha.

      Sil
  2. gumsiyerek okudum arap sabunu tutkunusu:)))))))
    bende cok seviyorum,,ama yeni cikan daha sivi olanini aliyorum
    sevgiler,,biraktim blogunuza

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim ((:
      benim aldığım yerde de sıvı olanı vardı ben tam nostalji olsun diye bildiğimizi aldım ama sanırım sıvı olanı kullanım açısından bir nebze de olsa daha kolaydır.bir başka sefere de onu alayım.

      benden de size sevgiler.
      ((:

      Sil
  3. arap sabunu benimde çocukluğumun kokusu:)anılarıma götürdü beni bu yazı, ne hoş ne şirin bir anlatım ki gülümseyerek okudum arap sabunu hikayelerini.. umarım hayalindeki bahçeli eve biran evvel kavuşursun.. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ((:

      okurken yüzüne yerleşen gülümseme bana da yansıdı şimdi yeniden.mutlu hissettim.

      güzel yorumuna ve iyi dileğine çok çok teşekkür ederim.
      benden de sevgiler kocaman.

      Sil
  4. çocukluktan kalma arap sabunu ama hala mahhale aralarındaki bakkallarda olduğunu gördüm :)
    bnada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ((:

      hala bulabiliyor olmamız çok güzel bence ((:

      bloğunuzu ziyaret edeceğim.tekrar görüşmek üzere.

      Sil